به گزارش روابط عمومي اداره كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري خراسان رضوي، حسين زارع صفت با اعلام اين خبر افزود: بنا به پیشنهاد اداره کل میراث فرهنگی خراسان رضوی و تصویب شورای سیاستگزاری ثبت آثار، مجموعه تاریخی بنای کلیسا و قبرستان ارامنه شهر مشهد، پس از طی مراحل اداری وسازمانی در ردیف آثار ملی ایران قرارگرفت.
وي افزود: این اثر، تنها گورستان مربوط به ارامنه در شهر مشهد می باشد که از لحاظ تاریخی- سیاسی از جایگاه و ارزش خاصی برخوردار بوده و با مشارکت شورای خلیفه گری ارامنه تهران وشمال و پیگیری های انجام شده با شماره31444 در ردیف آثار ملی قرار گرفت.
زارع صفت گفت: محدوده زمین قبرستان ارامنه مشهد وسعتی معادل4542مترمربع را به خود اختصاص داده است و مساحت کلیسای یا مادور(نمازخانه) آن 102مترمربع است. طبق کتیبه سردر، مادور راهبه کاترین را آرپنیک و ملکوم هارتونیاس به یاد مادر و مادرزن خود که در همین مکان می باشند در سال(1947میلادی)بنا نموده اند. همچنین در سالهای گذشته وسعتی معادل2584مترمربع از کل ملک قبرستان جهت ایجاد بلواراصلی تخریب شده و سنگ قبور آن به قسمت دیگری منتقل گردیده است.
وی خاطرنشان کرد: براساس تاریخ روی سنگ قبرها، قدیمی ترین آن متعلق به اواخر دوره قاجار و جدیدترین آن اوایل پهلوی دوم می باشد که طبق سند موجود، هیئت ارامنه به نمایندگی باباجان وادریانس فرزند داود ششدانگ یک قطعه باغ میمی مشتمل بربیست ویک جوبه ویک قطعه زمین معروف به گلدان و میوه دان به شماره19فرعی واقع در باغات نکاح پلاک سه اصلی جهت گورستان ارامنه خریداری نموده است.
زارع صفت افزود: مدفونین گورستان ارامنه شهر مشهد از کشورهای آمریکا، روسیه، گرجستان،کانادا، فرانسه، لهستان و.... بوده و خطوط نوشته شده بر روی الواح قبور شامل رسم الخط فارسی، آرامی، ارمنی، انگلیسی، لهستانی، فرانسوی، روسی و … است که مهمترین قبر این گورستان متعلق به مبلغ آمریکایی لوئیس اف.اسلستین است وی در سال1312ق/1895م در مشهد متوطن گردید و در طول دوران حضور خود در مشهد وقبل از مرگش به سال1340ق/1918م موفق شد تا دو یا سه نفر را به آئین مسیحیت رهنمون سازد.
این مقام مسئول گفت: در این گورستان افرادی با فرق گوناگون دفن شده اند که می توان به ارتودکس ها، کاتولیک ها، ارامنه گریگور وآشوری ها و …. اشاره کرد. همچنین بخشی از قبور این گورستان متعلق به مهاجران لهستانی و گویای حقیقتی تلخ از برگهای تاریخ جنگ جهانی دوم است، این زنان وکودکان که در سال ۱9۴۲میلادی پس از رهایی از اردوگاه های کار اجباری درسیبری به ایران پناه آوردند متاسفانه تعدادی از این افراد به دلیل بیماری ها و ناتوانی و سختی های راه امانشان نداد تا به سرزمین مادری خود بازگردند؛ در این آرامستان ۳۰ لهستانی مهاجر در بخشی ویژه مدفونند.
وی یاد آور شد: شکل سنگهای تراشیده بر روی قبور بسیار متنوع بوده و تعدادی از آنها محل مخصوص عود سوز دارد. صلیب ها نیز در این مکان متنوع است، اما معروف ترین آن ها صلیبی است که مورد استفاده در کلیسای ارتودوکس روسیه بوده و علاوه بر یک خط افقی، یک خط کوتاه تر افقی بالای خط افقی اصلی و یک خط کج هم در زیر خط افقی اصلی دارد.
شایان ذکر است، برای نخستین بار نادرشاه افشار تعدادی از خانوارهای ارامنه و یهودی را به مشهد کوچ داد و آنها را در محله عیدگاه و بیرون از آن ساکن نمود. و از آنجایی که خراسان با کشورهای آسیای میانه مرز مشترک داشت و پلی ارتباطی بین این کشورها محسوب می شد بنابراین، تجار و صنعتگران مسیحی بسیاری از ایروان، قراباغ، نخجوان، ترکمنستان و روسیه به این منطقه مهاجرت کردند. قبرستان ارامنه در تقاطع حرعاملی و بلوارشهید کریمی قرار دارد.
انتهای پیام/